.

RUG OF NEKPIJN?

Meer dan twintig jaar ervaring maakt van het David Rugconcept de meest effectieve manier van behandelen. Ook voor U. Inmiddels staan bij alle vestigingen van LEEF! de apparaten van het David Rugconcept.

Wilt u meer weten over de David-lijn en hoe deze apparaten u kunnen helpen? Lees verder in het onderstaande artikel of kom langs bij een van de LEEF! vestigingen.

Last van rugpijn? U bent niet de enige!
Rugklachten komen veel voor in de westerse landen en veroorzaken meer ziekteverzuim dan enige andere ziekte, met uitzondering van de gebruikelijke griep. Naar schatting zal ongeveer 80% van de volwassen bevolking in zijn leven een periode van rugpijn doormaken. Bij ongeveer 8% van de mensen worden de rugklachten chronisch en kan dit uiteindelijk leiden tot een permanent functieverlies.

Functioneel probleem
In het algemeen blijkt het vaak moeilijk om de exacte oorzaak van rugpijn te bepalen. Bij ongeveer 80% van de rugproblemen is het een zogenaamd a-specifiek rugprobleem. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan lichamelijke activiteit en te zwakke rug- en buikspieren een belangrijke oorzaak zijn van de rugproblemen. Daarnaast spelen een verkeerde houding en ongezonde levensstijl ook een belangrijke rol. Rug patiënten zitten regelmatig in een vicieuze cirkel: omdat de patiënt pijn in de rug heeft, gaat de patiënt minder bewegen. Hierdoor zal de conditie/kracht/coördinatie van de patiënt slechter worden, waardoor de patiënt meer last zal krijgen van de rug.

David Back Therapie
Het doel van de David Back Therapie is om de vicieuze cirkel te doorbreken en de rugpijn te laten afnemen. Door middel van de speciaal ontworpen toestellen kan de training veilig en gedoseerd opgebouwd worden. Deze David Back toestellen zijn speciaal ontworpen zodat ze telkens maar één beweging toelaten en alleen de juiste spieren gebruikt kunnen worden.

Patiëntprofiel
Aan het begin van het behandeltraject wordt de patiënt gemeten; er wordt zowel een kracht- als mobiliteitsmeting gedaan. De gemeten waarden worden vergeleken met een database, waardoor een profiel ontstaat van de patiënt.

Individueel trainingsschema
Vanuit de meting wordt een individueel trainingsschema opgesteld. Eerst zal er getraind worden om de mobiliteit te vergroten, daarna om de kracht te laten toenemen. De opbouw van dit schema gebeurt stapsgewijs en is aangepast aan de beperkingen van de patiënt. Tijdens de training krijgt de patiënt feedback met welke snelheid, in welke range en met welk gewicht getraind moet worden.

Toestellen
Met deze toestellen worden zowel de kracht, mobiliteit als coördinatie vergroot. De rugspieren zullen weer in evenwicht komen en de rugpijn zal afnemen. Na enkele trainingen wordt de meting herhaald en worden deze waarden vergeleken met de beginwaarden.

Successcore
Het David Rug Concept heeft een gemiddelde successcore van 85 à 87%. Dat wil zeggen per 10 patiënten zijn er meer dan 8 die na het doorlopen van deze behandeling nagenoeg pijnvrij zijn en hun normale activiteiten kunnen hervatten.

Rapportering van vooruitgang
Door middel van het Spine Profile Rapport kunnen de verbeteringen in een oogopslag gezien worden. De blauwe lijn is aan het begin van de therapie, de oranje na 6 sessies. Het grijze middenvlak zijn de normaalwaarden, gebaseerd op leeftijd, gewicht, lichaamslengte en geslacht.